
Anders Bohman var Järlas ordförande 1914-16.
Säg goddag till Järlas första ordförande Anders Bohman!
Den 10 juli 1914 spelade ett gäng unga grabbar från Järla och Sickla fotboll mot varandra på en äng vid Järla sjö. Efter matchen satte sig killarna i gräset och bildade helt sonika Järla Idrottsförening. Den klubbades igenom med hjälp av en rökpipa och bordet var en gammal tobaksask av plåt. Som det stod i minnesskriften med anledning av klubben 10-årsjubileum 1924:
"Det var icke så kinkigt med lokal på den tiden och icke med en hel del annat heller förresten!"

Järla IF lirar i Mariefred 1918
Året var 1918 och Järla hade funnits i fyra år. Den unge mannen som står femma från vänster räknat på bilden var Järlas på den tiden starkaste fotbollsstjärna Sven Yngström. Han blev rikskänd just det här året när han som högerytter i Stockholms stadslag var med och slog ut Östergötland på Stockholms stadion på ett alldeles eget vis. För att citera dåtidens tidningar:
"Yngström tappade byxorna men inte koncepterna".

Tioårskalaset uppmärksammades i pressen.
Järla fyllde tio år och det skulle såklart firas på idrottsplatsen på Järla. Syftet var att "göra sin verksamhet lite mer känd bland inbyggarna i kommunen som väl i allmänhet veta om föreningens existens men aldrig direkt tagit åsyna del av deras idrottstävlingar och träning". Medlet var match mellan 1916-18-års lag och det dåvarande herrlaget som spelade i Stockholmsseriens klass 3.
Året innan, 1923, tilläts även flickor bli medlemmar i föreningen (fast inte som fotbollsspelare) och i halvlek visade de nu upp sina färdigheter i slungboll och längdhopp.
På kvällen anordnades fest på restaurang Gillet med sång, musik, supé och dans.

Festligt årsmöte 1934.
Åren gick och Järla hade hunnit fylla 20 år. Klubben omfattade många olika idrotter förutom fotboll, bland annat friidrott, skidsport, boxning och bandy.
I Jubileumsskriften står det att läsa: "Fotboll har inom Järla IF varit sorgebarnet under så gott som alla de gångna tjugo åren".
Men det ska snart bli bättre...

Drömmen om ett nytt IP.
Det röjdes skog och spikades för fullt på IP. En ny läktare höll på att ta form. Fem år tidigare hade man ansökt om ett bidrag på 2000 kronor från kommunen för att kunna slutföra arbetet med friidrottssplatsen. Som vanligt var det klubbmedlemmarna själva som höll i verktygen. Fotbollssektionens hemmamatcher spelades dock på Lugnet vid Henriksdal, den då närmaste fullstora planen.

Invigningsprogrammet 1957.
Den 16 juni 1957 invigdes äntligen Järlas nya idrottsplats. Efter många turer fram och tillbaka kunde man ståta med en egen gräsplan, grusplan, löparbanor, hopp- och kastbanor.
På grusplanen höll Järlas olika pojklag som startats i slutet av 1940-talet till. Och vintertid anlades där en hockeyrink.
Anläggningskostnaden slutade på i runda slängar 500 000 kronor och finansierades av Nacka kommun, Riksidrottsstyrelsen samt med tipspengar.
Invigningsprogrammet kostade 30 öre och huvudattraktionen var Järlas A-lag möte med AIK.

Laget som lirade i Järlaträffen 1970.
PÅ 1960-talet skapade Hilding "Hilla" Samuelsson Järla IF:s fotbollsskola som var öppen för alla barn från fem år. Skuru IK:s och Järlas fotbollssektioner slogs ihop.
Henry Carlsson tog initiativet till Järlaträffen, Sveriges första fotbollsturnering för pojklag av elitklass.
1970 gick den av stapeln 9-16 augusti och förutom Skuru/Järla deltog IK Brage, IF Elsborg, IFK Eskilstuna, Varberg BOIS, Öster IF, IFK Norrköping, IF Polcirkeln, SK Sifhälla, GAIS, IFK Luleå och Malmö FF.

Järlas damlag 1976
På 1970-talet börjar tjejerna ta sig in i fotbollen, under ett visst motstånd. Så även i Järla. Stöttningen från klubben var dålig och det var svårt för tjejerna att få tränare och resurser.
Mona Sahlin var med och startade klubben första damlag 1971, två år innan Sveriges första damlandslag bildades. Så här minns hon det i en intervju i jubileumsskriften från vårt 90-årsfirande:
"Jag har ganska knepiga minnen och känslor från det där. På matcherna fick man ha öronproppar för att inte börja gråta när man hörde vad grabbarna skrek. Kolla vilka bomber!, Hon har ju ingenting som skumpar eller Jag har också kulor!."
Det första damlaget blev kortlivat – tjejerna orkade bara en säsong.

Hajk? Nej, fotboll!
Järla blev med tält och fick bättre möjligheter att träna på vintrarna. Tältet restes varje vinter ända in på 2000-talet på grusplanen framför simhallen.

Stensundlägret 1981.
i 24 år hade Järla anordnat pojkfotbollsläger i Stensund i Trosa på somrarna. 1981 ville inte kommunen ge bidrag till det längre, då bestämde sig klubben för att subventionera lägret själva.
1981 var också ett stort sportsligt år. Järlas herrar vann div 3 och kvalade för div 2 (dagens Superettan) mot Oddevold men det gick
inte vägen. Året därpå fick Järla sin hittills största idrottsliga framgång när laget, efter att återigen ha vunnit div 3, i kvalet upp till div 2 spelade 0-0 hemma mot GAIS. Kraftigt nederlagstippade spelarde Järla 1-1 mot samma lag på bortaplan. GAIS tränare Bosse Falk ställde in sin 40-årsfest på grund av förlusten och har senare beskrivit händelsen som sitt bittraste fotbollsminne. En tröst för honom var kanske att Järla senare i kvalomgången krossades av BP med 0-6.

Det var då...
Järlas – hittills – mest framgångsrika spelare Rami Shaaban spelade back i P75. Ett par år senare när han fyllde 15 år blev målvakten skadad och Rami fick hoppa in i mål, en slump som bar hela vägen till Arsenal och till det svenska landslaget.
Idag har Rami återvänt till Järla, som förälder. Så här sa han om sin egen tid som spelare i klubben i jubileumskriften vid vårt 90-årsfirande (då spelade han i Arsenal):
"Jag kommer alltid komma ihåg mina år i Järla. Först av allt var vi ett kanongäng, pojkar -75. Tidigare hade jag spelat i Fisksätra men då var det bara på skoj. I Järla blev det elit men vi hade ändå roligt. Den där gemenskapen saknar jag lite idag."

The sky was the limit - men man landade i tingsrätten.
Superklubben Nacka FF bildades av Järla, Boo och Saltsjöbaden för att ge lovande spelare en chans att stanna kvar i hemkommunen. Öppen för ungdomar från 14 år som ville satsa hårt. Både dam- och herrlaget tog sig upp i division 1 och Nacka FF spelade i både pojkallsvenskan och juniorallsvenskan. Framträdande namn var Rami Shaaban, tränaren Sören Åkeby och styrelseledamoten Mona Sahlin. Ekonomin blev dock snabbt ansträngd och 2001 tvingades Nacka FF gå i konkurs.
Under tiden hade Järla IF hunnit ombildas till en alliansförening. Fotbollen blev 1993 en egen idrottsförening under namnet Järla IF FK.

Järlas F96:or intar Dalecarlia cup 2009.
Järla växte så att man nästan kunde höra hur det knakade – och mest av allt växte flickverksamheten. År 2000 när flickverksamheten startades fanns det två flicklag i Järla – idag, år 2014, är 40 procent av klubbens 750 aktiva medlemmar tjejer.
Bakom ökningen ligger ett aktivt och målmedvetet jämställdhetsarbete. I Järla är alla spelare, med samma rätt och skyldigheter beroende på ålder. Klubben arbetar också för att öka antalet kvinnliga ledare och styrelseledamöter. Är du sugen – hör av dig!

Nya klubbhuset – en dröm som blivit sann.
Efter Nacka FF:s konkurs fick Järlas representationslag starta om –
damerna i div 5 och herrarna i div 7. Idag, 2014, spelar båda lagen i
division 3 och har som mål att avancera vidare.
Idag erbjuder Järla fotboll för alla – bra fotboll ända upp i vuxen ålder.
I juni 2012 revs våra röda baracker på 87 kvm för att ge plats åt ett
nytt klubbhus. Två våningar på ca 480 kvm, med egna omklädningsrum,
servering, rehab, mötesrum och kontor – allt under samma tak. Ett fantastiskt jobb har lagts ner av föreningens föräldrar,
ledare och spelare. Under 2014 är det dags för invigning.