Här hoppas vi att ni hittar svar på era frågor! Om inte kontakta då kansli@jarlaif.se och ställ din fråga direkt. Kan inte kansliet besvara frågan skickas den vidare till styrelse eller arbetsgrupper som jobbar med frågan!
Föreningsfrågor
Järla IF FK
Föreningen är en ideell organisation vilket betyder att vi inte är vinstdrivande. Styrelsen arbetar ideellt, majoriteten av våra ledare är ideella. Våra ungdomsledare får en slant för sina uppdrag. Vi har seniortränare som är arvoderade och föreningscoacher/extra tränare. Vi har ett avlönat sportkontor. För att verksamheten ska kunna bedrivas behövs ideella krafter i våra träningsgrupper. Vårdnadshavare som vill vara med och bidra med sin klokskap och ledarskap.
Vem vänder vi oss till om vi har frågor eller synpunkter?
I första hand till kansliet. Mejla er fråga eller era synpunkter till kansli@jarlaif.se Om kansliet inte kan svara direkt skickas frågan vidare till styrelse eller arbetsgrupper.
Hur stor är föreningen?
Vi är ca 900 aktiva medlemmar och ca 150 ideella ledare, från knatte till senior. Från ungdomsledare till seniorledare.
Var ligger klubbhuset?
Besöksadressen är Griffelvägen 13, Nacka Sportcentrum. Beskrivningen är ovanför Nacka IPs fotbollstält, det stora svarta tvåvåningshuset.
Vad har föreningen för förväntningar på vårdnadshavare?
En ideell förening som Järla behöver allt stöd vi kan få från alla runt oss och er vårdnadshavare i synnerhet. Därför har vi också en viss förväntan på er och önskar en insats varje år.
Förväntan för att få verksamheten att fungera är i huvudsak att bemanna följande funktioner:
-Instruktörer, lagledare, webmaster, café,- och cupansvarig, kassör
-Att närvara vid föräldramöten, det handlar ju om era barns verksamhet
-Att bistå tränare och ledare med det de efterfrågar hjälp med
-Att tillse att era barn kommer väl förberedda till träning
-Skjutsa till träning och match
-Bemanna Järlas servering
-Att bistå vi Järlas egna evenemang
-Ta del av information som kommer från föreningen.
Varför måste jag stå i Järlas servering??
Serveringen är en viktig del av Järlas inkomst. Den inkomsten gör att vi kan hålla nere årsavgifterna för alla barn.
Ansvaret för bemanning fördelas ut över året på de åldersgrupper som finns i föreningen. Hur många pass är avhängt på träningsgruppens storlek. Det går inte att köpa sig fri från uppdraget, vi anser att det är ett solidariskt uppdrag.
Det ska/kan väl Järla göra?
Vem är Järla? Det finns ingen fysisk person som är Järla. Tillsammans är vi Järla, alla medlemmar, styrelse, ledare, spelare, vårdnadshavare och supportrar. Det är vi som tillsammans gör Järla till den familj det är. Välkomna att påverka och gör din insats synlig. Alla är viktiga i en ideell förening. Allt från dig som tvättar lagets tröjor till dig som arbetar i styrelsen. Allt DU gör påverkar föreningen på något sätt!
Föreningspolicy
Finns en föreningspolicy?
Ja, Järla har sin Röda Tråd, det är ett levande dokument som ska vägleda och ge stöd och råd i nya situationer.
Föreningens Röda Tråd ses kontinuerligt över och anpassas efter den verksamhet vi har. Ser styrelsen och sportkontoret att den inte fungerar så tas det upp i arbetsgruppsmöten och så ser man vad man behöver förändra för att det ska fungera i praktiken. Teori och praktik är ju inte alltid samma sak, men vi försöker!
Övriga policys
Vi har framförallt våra stadgar som är vårt så kallade medlemsavtal.
Vi har har policys runt lagkassor, resor, ANDTS m fl
Vi jobbar aktivt med ledarutvecklingsplan och spelarutbildningsplan för att få alla att utvecklas på bästa sätt.
Verksamhetsidé, vision och värdegrund
Föreningens verksamhetsidé är att bedriva idrotterna: Fotboll, futsal, parafotboll med särskild inriktning att: bedriva en verksamhet för så många som möjligt, så länge så möjligt, i en så bra verksamhet som möjligt. Glädje och gemenskap ska leda till utveckling och engagemang.
Vår vision är "Järla det självklara valet" oavsett vilken roll du väljer i föreningen. Ledare, spelare, sponsor, supporter.
Värdegrunden är "Bredd - Glädje - Utveckling - Engagemang" För oss är bredd ett begrepp som gör det möjlig för oss att bedriva en verksamhet för så många som möjligt. Glädje är till idrotten, till att vara tillsammans med sina kompisar, att få göra det så länge man vill. Utveckling sker genom glädjen till idrotten och gemensamma mål och en gemensam riktning. Vi utvecklas tillsammans. Genom engagemang i vår förening ser vi att allt detta är möjligt. Att inte ta hänsyn till föreningens värdegrund i verksamheten så bryter man mot det vi gemensamt tagit fram och det är aldrig okey. Vi är Järla tillsammans!
Järla profilkläder
Träningskläder
Järla har en egen klubbprofil som man kan köpa på Intersports hemsida (länk nedan). Här finns träningskläder för i princip alla väder. Profilkläderna kommer från Craft. Vi tränar i svarta kläder och vita strumpor. Du kan också kolla Järlas egna hållbarhetshylla om något du behöver finns där. Den hittar du i Järlas servering i klubbhuset.
Tävlingskläder (matchställ)
Vi spelar i vit matchtröja, svarta shorts och vita strumpor. Matchtröja lånas av föreningen, lämnas tillbaka till lagledare/tränare/sportkontor när man behöver ny storlek eller avslutar sin fotbollskarriär. Behöver man en ny (större storlek eller pga slitage) under säsongen så försöker vi tillse att man kan byta tröja inom föreningen.
(Reservställ som är svart matchtröja, lånar spelande lag från sportkontoret vid behov. Det är endast när vi spelar på bortaplan och hammalaget har vita tröjor som vi spelar i svarta tröjor).
Var köper jag mina Järlaprofilkläder?
Från 1 januari 2021 kan du kan köpa Järla profilkläder via Intersport https://team.intersport.se/jarla-if.
Årsavgift
Vem betalar årsavgift i Järla?
Alla aktiva och ledare betalar medlemsavgift per kalenderår. Årsavgiften är uppdelad i två delar, medlem,- och träningsavgift. Stödmedlem betalar också medlemsavgiften.
- Ledare betalar medlemsavgift och får på så sätt tillgång till föreningens ledarakademi, ledarförsäkring, subventionerade utbildningar (ofta subventionerade till 100%), subventionerade priser på ledarkläder, rätt att delta i ledarevenemang, rösträtt på årsmöten.
- Spelare betalar medlemsavgift och träningsavgift som är beroende på i vilken åldersgrupp man är aktiv i.
- Stödmedlem betalar ett frivilligt belopp mellan 150,- och 2.999,- kronor och blir på så sätt stödmedlem i föreningen. Stödmedlem kan man bli som vårdnadshavare, moster, farbror, morfar, farmor eller bara supporter!
- Det är obligatoriskt att betala sina avgifter i föreningen för att kunna delta i träning och tävling.
Vad är årsavgiften och när och hur betalas den?
Årsavgiften betalas per kalenderår och ska erläggas enligt de medlemsfakturor som mejlas ut.
Medlemsavgiften beslutas om på årsmötet, året innan.
Träningsavgiften beslutas vid budgetarbete inför nästkommande verksamhetsår.
Man betalar årsavgiften för den åldersgrupp man är verksam i och ej vilket år man är född.
Avgiften faktureras och mejlas ut i början av verksamhetsåret. Blir man medlem senare under verksamhetsåret faktureras man för den del av året man är aktiv, medlemsavgiften regleras däremot inte.
Avgiften betalas i enlighet med den betalningsinformation som mejlas.
Vi har svårt att betala hela summan på en gång, hur gör vi?
Kontakta kansliet genom att mejla kansli@jarlaif.se för att få besked om hur vi gemensamt kan lösa detta.
Vad ingår i medlems,- och träningsavgiften?
I medlemsavgiften ingår:
- Du får rösträtt på föreningens årsmöten.
- Rätt att delta på föreningens evenemang.
- Ett måste för att representera föreningen i tävlingsarrangemang.
- Bemanning av sportkontor.
- Idrottsförsäkring via Folksam.
- Klubbhuset.
I träningsavgiften ingår:
- Träningstider.
- Domararvoden (S:t Erikscup och egna föreingsarrangerade cuper).
- Anmälningsavgifter till S:t Eriksupen, Nackamästerskapen.
- Medlemsklädpaket.
- Material (bollar, västar, koner, förstahjälpen-kit,matchställ).
- Fotbollsutvecklare.
Träning
Träningstider
Fördelning av träningstider är en av de svåraste ekvationerna att få ihop för sportkontoret. Planbristen i kommunen är stor. Det finns många föreningar i Nacka som alla har rätt till träningstider oavsett storlek. Större föreningar fördelas flest tider och sedan i fallande skala. Det betyder att vi är beroende på storleken av vår förening hur mycket träningstider vi har "rätt till" enligt de fördelningsprinciper som kommunen har.
Sportkontoret ansöker inför varje säsong, huvudsäsong, eftersäsong och vintersäsong. De tider vi får tilldelade ska sedan fördelas utifrån våra egna fördelningsprinciper. Önskemål från tränare kan inte alltid tillmötesgås men sportkontoret gör allt i sin makt för att alla ska få bästa möjlighet till träning.
Vår huvudarena är Nacka IP, därtill tilldelas vi tider på Skuru IP, Stavsborgs BP, Myrsjö IP bland annat. Vi har verksamhet på kvartersplaner. Det är inte optimalt att träna på planer utanför Sicklaön men det har blivit vår vardag och vi får göra det allra bästa av det tillsammans. Vi får vara kreativa och hitta lösningar på hur vi tränar. Små ytor = mycket bollkontakt och intensiva träningar. Matchtillfällen får i större utsträckning ses som träning och då blir möjligheten att träna på större ytor. Vi ber alla om att inte ta diskussion med kommunens medarbetar direkt om det här då sportkontor och styrelse har en löpande dialog med kommunen.
Träningstider under vinterhalvåret
Kommunen har även för inomhusträningslokaler sina fördelningsprinciper. Lika sura som vi skulle bli om t ex handbollen skulle boka bästa träningstiden på konstgräsplanen under vår säsong, blir inomhusidrotterna på oss om vi skulle boka upp tider under deras säsong. Fritidsnämnden i Nacka Kommun har tagit ett beslut om att fotbollen är en sommaridrott, oavsett om vi måste träna under vintern för att hålla oss skadefria under vår tävlingssäsong.
Föreningen ansöker om träningstider inför inomhussäsongen och vi får de så kallade resttider som blir över när inomhusidrotterna har fått sitt.
Det gör att STORA hallar har vi få tider i och något fler i små gymnastiksalar. Om vi får tillgång till hallar så tilldelas i första hand våra äldre lag och så långt de räcker. Ni kan kolla efter s.k strötider, återbudstider etc. Vi vill att dessa bokas via sportkontoret för att ha koll på våra kostnader.
Vinterträning utomhus eller i tältet. Även här finns fördelningsprinciper. Vi får i huvudsak träningstider utomhus på vintern. Dessa gäller från vecka 6. Det finns "grönt" och "vitt" schema beroende på snö eller inte. Tälttiderna är begränsade då alla Nackas föreningar vill träna i där på vintern.
Även under vinterhalvåret får vi vara kreativa och hitta möjligheter och alternativ till vår fotbollsträning. Vi rekommenderar alla att även ha en annan idrott under vintern.
Tomma planer
ibland åker man förbi en tom plan. Det är viktigt att man "lämnar" tillbaka sina träningstider som man inte kommer att nyttja, för att dels ge andra möjlighet till träning men också att står planen tom så kan föreningen bli av med träningstiden helt och få betala extra avgifter.
Får killarna fler och bättre träningstider än tjejerna?
NEJ, träningstiderna fördelas efter föreningens fördelningsprincip i samråd med åldersgruppernas tränare. Fördelningsprincipen baseras i första hand på hur många träningstillfällen som rekommenderas i en viss ålder, dessa tillfällen överskrids aldrig. Om ett kill-lag önskar 2 träningstider i veckan och tjejerna i samma åldersgrupp 3 gånger och fördelningsprincipen medger det så är det så fördelningen kommer att se ut. Ingen skillnad görs mellan killar och tjejer, i Järla är alla lika viktiga och varje spelare har samma förutsättningar som någon annan.